NAJPOVOLJNIJA REGISTRACIJA U KRAGUJEVCU

Kako zaštiti auto od sunca?Najbolji načini zaštite vozila od sunca!

Posted by Zikic Darko on Tuesday, April 3, 2018 Under: Saobraćaj

Sa dolaskom letnjih dana stižu i teške vrućine. Svi koji udju u usijani automobil koji se ceo dan pržio na suncu znaju da takva vožnja može predstavljati problem, a ni klima u autu nije od velike pomoći kada se radi o malim relacijama i vrućem volanu koji se ne može držati u rukama. Osim toga, visoke temperature i opasne sunčeve UV zrake mogu ostaviti trajne posledice na vašem automobilu. Stoga limenog ljubimca trebate zaštititi od sunca. Automobil trebate zaštititi od spoljnih uticaja topline da biste smanjili temperaturu u kabini i zaštitili automobil od štetnih uticaja UV zraka koje mogu prouzrokovati čak i pucanje bezbojnog sloja na autu. Takođe, sunčeva svetlost može oštetiti sve gumene i plastične delove na vozilu. Opasni UV zraci mogu oštetiti gumene i plastične delove u interijeru vozila koja su većinom crne boje, a ona privlači toplinu. U ekstremnim slučajevima može doći do toga da se električna instalacija kontakt brave rastopi na suncu. Treba biti svestan negativnih uticaja sunca i šta god koristite za zaštitu bolje je nego da ne koristite ništa. Idealno rešenje za vozilo bila bi garaža, međutim jasno da nije uvek prilika za parkiranje automobila na idealnom mestu, i mali je broj vlasnika koji mogu priuštiti parkiranje u garaži tokom čitavog dana. Ukoliko nemate garažu gledajte da auto parkirate u nekoj hladovini.

Prema novom pravilniku koji je pridodat Zakonu o bezbednosti saobraćaja, prednje vetrobransko staklo neće smeti da bude zatamnjeno. Ukoliko to na vreme ne promene, vozačima su zaprećene visoke novčane kazne, ali i to da prilikom registracije vozila ne prođu tehnički pregled. Osim estetskog momenta, odbrana od sunca je važan faktor kako zbog zaštite vozača i saputnika tako i zbog delova enterijera kome sunčevi zraci mogu da naškode.


Prednje vetrobransko staklo, po novom pravilniku, ne sme da bude naknadno zatamnjeno jer će, u suprotnom, vozilo biti tehnički neispravno. Prema novim pravilima bočna stakla kod vozača i suvozača moći će da budu zatamnjena do 30 odsto, ali za tako nešto vlasnik vozila moraće da ima i odgovarajući atest. To podrazumeva da stepen refleksije stakala na vozilu ne sme da prelazi 15 odsto, kako sunčevi zraci ne bi zaslepljivali druge učesnike u saobraćaju.


Velika vrućina, kao i neprestana izloženost automobila suncu može dovesti do oštećenja presvlaka i tapacirunga, pucanja komandne table i čak deformacije plastike. Najbolja zaštita od sunca jeste hlad, a kako je upotreba folije koja se lepi na stakla sada zabranjena, najjeftiniji i najlakši način odbrane od sunca je korišćenje zaštitnih zavesa, roletnica, aluminijumse folije koja se stavlja na parkiran automobil...


Da zaštiti svoj automobil, ali i sebe od sunca, vozaču ne treba veliko ulaganje. Zavese nisu skupe, a u zavisnosti od proizvođača mogu se nabaviti za nekoliko stotina dinara po komadu. Sjaj na kokpit tabli (prostor ispred vozača i suvozača) često se gubi tokom godina, a delom i zbog toga jer je taj deo neposredno izložen sunčevim zracima.


- Vozač treba da odvoji nekoliko hiljada dinara. Preporučuju se roletne za stakla, kao i zavese koje se lepe na vakuum, što je sve zakonski dozvoljeno. Za zaštitu od UV zračenja može se koristiti takozvano mleko za kokpit tablu koje opet, u zavisnosti od proizvođača, ne košta više od 1.000 dinara. Mleko se nanosi uglavnom jednom na svakih nedelju dana, tako da i pakovanje od recimo 400 ml dugo traje.In : Saobraćaj 


Tags: kako zaštiti auto od sunca  zaštita vozila od sunca  nega automobila  zaštita vozila 

Copyright © Auto Speed  2017

Ko vodi ovaj blog?


Tehnički pregled Kragujevac Sajt vodi osoblje tehničkog pregleda, vredni radnici našeg preduzeća :)

Make a free website with Yola